Sárbogárdi Református Egyházközség Idősek Otthona

7000 Sárbogárd, Tompa Mihály u. 44.


Nagyobb térképre váltás

Telefon: 06 25 508 635

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Férőhely: 45 fő

Elhelyezés: 2 ágyas szobákban

Intézményvezető: Agyagási Istvánné

Gazdasági vezető: Kocsi-Horváth Marianna

Főnővér: Asbóth Endréné 

nyito

2000 és 2002 között épült az otthon a gyülekezet nagy áldozathozatalával, külső segítséggel és a Széchenyi pályázattal. 2003. február 10-én nyitottuk kapuinkat.

Egy évtizedes imádkozás volt mögöttünk. Sokszor lelkesedtünk és sokszor gondoltunk arra, hogy nem szabad tovább adományokat kérni és elfogadni. Isten mindig egy mécsesnyi fényt adott nekünk. Elég volt. Láttuk a következő lépést. Az út végéből semmit, sőt néhány méterrel előbbre is semmit. Csak egyetlen lépést, de ebből mindig tudhattuk, hogy rajta vagyunk a kijelölt úton. Megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor egy idős ember úgy kér Istentől, mint egy gyermek. Tanultunk imádkozni. Átéltük, hogy az adakozás sosem pénz, hanem mindig szív kérdése. Kizárólag özvegyi nyugdíjnak lehet havonta odaadni a tizedét. A kilenced elég lesz. Lehet adni nagyvonalúan az örökségből. Az alapkőletételkor kézzel foghatóan éreztük, ahogy fordul az idő kereke.

Isten igéjével vezetett: Az éhes ötezer emberről azt mondja Jézus a tanítványoknak: Ti adjatok enni nekik. Mikor megállapítják, hogy két kenyerük és öt haluk van, kétségek között mintegy felkiáltanak: de mi az ennyinek. Jézus kezébe oda kellett tenni, ami volt, s az elég is lett. Így kellett gondoskodni nekünk a mi időseinkről. S az a kevés, amink éppen volt, Jézus kezében mindig elég lett.

A bekerülés feltétele:

1. Református otthon vagyunk. Ez meglátszik mindennapi életünkben. Reggelente áhítaton vagyunk együtt lakók és dolgozók. Hét közben sok egyházi alkalom: imaóra, bibliaóra lehetőség között választhatnak lakóink. Vasárnap az istentiszteletet a templomból áthangosítva közösen hallgathatják. Aki ezt a szellemiséget el tudja fogadni, szívesen látjuk.

2. A szociális jogszabályoknak megfelelően jogosultnak kell lenni az ellátásra. Sokan attól félnek, ha szerettük súlyos testi állapotban van, akkor nem szívesen fogadjuk. Ez tévedés. Épp a legsúlyosabbaknak nyújtunk először segítő kezet. Viszont szenvedélybeteget, pszichiátriai beteget nem tudunk fogadni.

3. Szükséges, hogy legyen szabad férőhelyünk. Váró listánk van. Kicsi létszámú az otthonunk. Lassan mozdul a sor.

4. Intézményünkben a térítési díj jelenleg 105 000 Ft havonta.

5. A gyógyszerköltségekhez hozzá kell járulni.

6. A fodrászért, pedikűrösért fizetni kell.

bejarat

Amit nyújtunk:

  • Elhelyezés: két ágyas szobákban. Minden szobához tartozik egy kis terasz. Minden szobába egy kis belépőn keresztül jutunk. Itt van egy beépített szekrény. Innen nyílik egy kis fürdőszobácska: mosdó, zuhanyzó és WC.

szoba

  • Épületünk kétszintes. Lift biztosítja az akadálymentes közlekedést.

erkely

  • Gondozás: Nővéreink a nap 24 órájában jelen vannak. Orvosunk és gyógymasszőrünk heti két alkalommal jön. Szakrendelésre, kórházba segítünk eljutni mindenkit, akinek szüksége van rá.
  • Heti egy alkalommal kézműves foglalkozásokat tartunk. Évente egy-két alkalommal szervezünk rövid kirándulást. Elbeszélgetünk mindenkivel, kinek hogyan igényli a lelke.
  • Saját konyhánk van. Környékbeli szakácsok főzik az otthon megszokott ételeinket.

konyha

  • Saját mosodánkban mossuk a szennyest, s hozzuk vissza tisztán.

mosoda

  • Otthonunkba bejár fodrász és pedikűrös. 

fodrasz

"Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." Galata 6:2